Muovivaippajohdosta MMJ-kaapeleiden esikuvaksi
MMJ on yksi lukuisista Prysmian Groupin klassikoista. Se on eniten käytetty asennuskaapeli Suomessa, vuosikymmenestä toiseen. Materiaali- ja tuotantotekniikan innovaatioiden ansiosta se on edelleen yksi suunnittelijoiden ja asentajien suosikkivalinnoista.
Arkkitehti Palmqvist oli juuri saanut valmiiksi Helsingin Salmisaareen perustettavan kaapelitehtaan piirustukset ja viimeisteli pienoismallia, kun talvisota keskeytti hankkeen. Samaan aikaan silloisella Pursiniemenkadun tehtaalla insinöörit apuvoimineen jatkoivat uurastusta uuden eristemateriaalin parissa. Heidän työnsä tuotti tulosta ja ensimmäiset muovieristeiset kaapelit toimitettiin asiakkaille vuonna 1941.
Rakennusten sähköistämisen voidaan katsoa siirtyneen uuteen vaiheeseen. Aiemmin ei ollut käytettävissä juuri muita kaapelin eristeitä kuin luonnonkumi sekä öljyllä tai lakalla kyllästetty paperi, puuvilla ja silkki. Lisäksi oli luonnonmuovi guttaperkka, jota tosin käytettiin lähinnä lennätinkaapeleissa.
Asennusjohdoissa muovi osoittautui hyvin eristäväksi ja syrjäytti yleisesti käytetyn paperin varsin nopeasti. Se teki kaapelista kevyen ja helposti taivuteltavan, minkä lisäksi valmistuslinjan tuotantonopeus oli jopa viisikymmenkertainen.
Kaapelitehdas osallistui aktiivisesti kaapelien standardointiin. Vuonna 1966 julkaistiin ensimmäinen painos standardista SFS 2011, Muovivaippajohto MMJ. Nimellisjänniteluokaksi kirjattiin 450/750 V ja johtimen poikkipinnoiksi 2x1,5 – 5x25 mm2. Kolmannessa painoksessa asennustavaksi mainittiin pinta-asennus ja asennus putkeen. Seuraavassa painoksessa lisättiin uppo- ja ulkoasennus sekä laskettiin alinta sallittua asennuslämpötilaa -15 C⁰ asteeseen.
Ympäristöasiat otettiin huomioon jo varhain
Vuonna 1997 esiteltiin uusi, täysin lyijytön MMJ-asennuskaapeli. MMJ-standardin viides painos julkaistiin vuonna 1998. Siinä 1,5 ja 2,5 mm2 poikkipintojen kaapelirakennetta ohennettiin, ja nimellisjänniteluokaksi muuttui 300/500 V.
Viides painos lienee myös ensimmäinen SFS-kaapelistandardi, johon otettiin mukaan ympäristöasioita. Maininta, että kaapeli saattaa olla valmistettu ympäristöystävällisenä versiona tarkoitti, ettei siinä ollut käytetty lyijy-yhdisteitä eikä klooriparafiinia. Standardin edelläkävijyyttä osoittaa se, että samaa asiaa edistävä RoHS-direktiivi 2002/95/EC astui voimaan vasta 2006.
Tänään voimassa on kuudes MMJ-standardi, joka julkaistiin vuonna 2011. Siinä ympäristöystävällisyydestä tehtiin vaatimus, pidempään elinikään johtavia testejä lisättiin ja vanhennuslämpötiloja korotettiin, mikä johti käytännössä perinteisen DEHP pehmittimen käytön kieltämiseen. Uutta olivat myös uusi johdineristeiden värijärjestelmä sekä kaapelin tyyppikoestukseen lisätyt kuorittavuus- ja yhteensopivuusvaatimukset.
Käyttäjälle tärkeän asiana standardiin lisättiin maininta, että MMJ-nimeä saa käyttää ainoastaan silloin kun kaapeli läpäisee tämän uuden standardiversion koestukset ja täyttää kaikki vaatimukset. Onkin tärkeää varmistaa, että MMJ-kaapelimerkitty tuote todistetusti täyttää standardin vaatimukset.
Uuden sukupolven MMJ nousi malliesimerkiksi
Prysmian Group maailman johtavana kaapeliyhtiönä seurasi jo varhain eurooppalaisen rakennustuoteasetuksen (CPR) valmistelua, ja alkoi kehittää sitä noudattavia tuotteita. Maayhtiö tarjosi aiheesta uusinta tietoa suomalaisille asiakkailleen ja kumppaneilleen sekä toi markkinoille hyvissä ajoin laajan valikoiman CPR-vaatimukset täyttäviä tuotteita.
CPR-asetus tuli pakollisena voimaan 1.7.2017, mutta MMJ-kaapelit siirtyivät CPR-aikaan jo vuonna 2016, paloluokituksenaan Eca. Koska markkinoilla on tarvetta myös korkeamman palosuojaustason asennuskaapeleille, kehitettiin MMJ-kaapelin rinnalle halogeenittomia palosuojattuja kaapeleita: AFUX-HF C-PRo 500V ja AFUX-HF C-PRo 1 kV paloluokkaan Cca-s1,d1,a2 sekä XMJ-HF Dca 500 V paloluokkaan Dca-s2,d2,a2.
Prysmian Groupin laadukkaat MMJ-kaapelit myydään Draka-tuotemerkin alla ja ne valmistetaan Oulun Ruskossa. Vuodesta 1972 toimineella tehtaalla valmistetaan myös johtimia, muita asennuskaapeleita, erikoiskaapeleita, matkapuhelinverkon kaapeleita ja -tarvikkeita sekä valokaapelitarvikkeita. Draka MMJ on pitkän kehityskaaren tulos. Se on aina ollut luotettava, standardit täyttävä ja helposti asennettava kaapeli. Näin tulee olemaan myös tulevaisuudessa.