Alesea tuo älyn kaapelikelaan
Teknologia
Prysmian Groupin kehittämä innovatiivinen Alesea-palvelu näyttää reaaliaikaisesti kaapelikelojen sijainnin ja valvoo niiden kuntoa, tilaa ja kulkua kentällä. Ajantasainen raportointi pitää arvokkaan kelaomaisuuden hallinnassa, auttaa optimoimaan logistiikan ja varastotarpeet sekä helpottaa aikataulujen ja budjettien laadintaa.
Prysmian Groupin kehittämä Alesea-palvelu on uuden sukupolven kelaseurantajärjestelmä, joka auttaa tehostamaan toimintaa ja säästämään niin rahaa kuin ympäristöäkin.
– Kaapelikelojen sijaintia ja liikkumista sekä kelalla jäljellä olevan kaapelin määrää on voitu seurata jo aiemminkin, mutta Alesea-palvelu tuo seurantaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, sanoo myyntipäällikkö Sakari Kannel Prysmian Group Finlandista.
Alesea-palvelussa hyödynnetään uusimpia anturiteknologioita, algoritmeja ja ohjelmistoja.
Kelaan kiinnitetään tehtaalla pienikokoinen laite, joka sisältää GPS-paikantimen, erilaisia kiihtyvyys-, asento- ja lämpötila-antureita sekä yhteyden mobiiliverkkoon. Kun kelan tarrasta luetaan QR-koodi, laite yhdistyy pilvipalveluun ja siellä oleviin kelan ja kaapelin tietoihin. Älykäs laite pitää automaattisesti yhteyttä pilvipalveluun, eikä muita toimenpiteitä kuten tietojen syöttöä kentällä enää tarvita.
– Suomessa Alesea-palvelu on jo käytössä muutaman ison verkkoyhtiön hankkeissa. Pilottihankkeita on meneillään muissakin Pohjoismaissa, samoin kuin muun muassa Yhdysvalloissa.
Ajantasainen kuva työmaan tilanteesta
Alesean käyttö on helppoa: palvelu kerää ja päivittää kaikki tiedot automaattisesti, ja niitä voidaan tarkastella mobiiliyhteydellä milloin tahansa.
– Alesea auttaa järkevöittämään ja tehostamaan logistiikkaa ja materiaalivirtoja sekä lyhentämään esimerkiksi varastointiaikoja, Kannel toteaa.
Palvelusta nähdään heti kelojen sijainti ja paljonko niissä on kaapelia jäljellä. Näin on helppo varmistaa, että kullakin työmaalla on riittävästi oikeaa tavaraa oikeaan aikaan. Ajantasaisen tiedon ansiosta työmaille ei myöskään jää ylimääräistä kaapelia, vaan käyttämättä jääneet kelat voidaan siirtää sinne, missä niitä tarvitaan.
– Järjestelmä ohjaa käyttämään työmaalla pisimpään olleet kelat ensin. Kelojen kiertoajat saadaan lyhyemmiksi, eivätkä tyhjät kelat jää työmaille säiden armoille pitkiksi ajoiksi.
Kannel muistuttaa, että nopeus kannattaa palautuksissa: jos kela palautuu kolmen kuukauden sisällä tehtaalle, asiakas saa normaalin kelahyvityksen riippumatta kelan kunnosta.
Arvokas omaisuus pysyy kunnossa
Alesea tallentaa kelan liikkeet sekä kelaan kohdistuvat iskut ja tärähdykset. Normaalista poikkeavista tapahtumista tulee käyttäjälle ilmoitus saman tien. Silloin tiedetään, että on tapahtunut jotain poikkeavaa, joka on syytä huomioida työmaalla.
Lisäksi ilmoitukset kertovat esimerkiksi kelan tyhjenemisestä tai kaapelikelan väärästä käsittelystä ja mahdollisesta vaurioitumisesta. Järjestelmä ilmoittaa, mikäli kela vaikkapa putoaa tai sitä säilytetään väärässä lämpötilassa. Tilanteisiin päästään näin puuttumaan heti.
– Kaapeliin saattaa tulla väärän kelankäsittelyn tai kelavahinkojen vuoksi piilevä, vasta jonkin ajan kuluttua ilmenevä vika, jota asennettaessa ei huomata. Ongelmien korjaaminen jälkikäteen, kun kaapeli on jo asennettu maahan, on aina kallista.
Alesea auttaa ehkäisemään myös työmailla tapahtuvia varkauksia. Rikolliset ovat kiinnostuneita etenkin kaapelien sisältämästä kuparista.
– Järjestelmä voidaan ohjelmoida hälyttämään esimerkiksi silloin, kun keloja käsitellään työajan jälkeen tai niitä siirretään sallitun alueen ulkopuolelle.
Suunnitteluun tukea
Palvelun tarjoamat pidemmän aikajakson kausiraportit antavat lisää mahdollisuuksia toiminnan tehostamiseen. Raportteja ja yhteenvetoja voidaan koota kuukausi-, kvartaali- tai vuositasolla.
– Niiden avulla voidaan tarkkailla ja vertailla esimerkiksi kaapelien asennusnopeutta ja liikkumista eri työmailla. Työn toteutusta kohteissa voidaan seurata tarkasti. Tämä helpottaa esimerkiksi aikataulujen laadintaa ja voi auttaa kehittmään toimintaa jatkossa.
Kannel uskoo, ettei kaikkia Alesean tarjoamia mahdollisuuksia ole vielä edes saatu käyttöön. Järjestelmää kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa.
– Emme etene yksiviivaisesti teknologia edellä. Kaiken lähtökohtana on asiakkaan saama hyöty, Kannel toteaa.
-----------------------------
IoT antaa paljon mahdollisuuksia
Myyntijohtaja Olli Anttonen Prysmian Group Finlandista uskoo, että IoT – Internet of Things – tarjoaa paljon kaapelimaailmalle.
IoT:ssa yhä useammat laitteet ovat yhteydessä internetiin ja keräävät ja välittävät tietoa. Tätä voidaan hyödyntää etäseurannassa ja -ohjauksessa. Datasta voidaan jalostaa myös esimerkiksi erilaisia tunnuslukuja, raportteja ja ennusteita, jotka auttavat yrityksen toiminnan ohjauksessa.
Anttonen muistuttaa, että Alesea-palvelun lisäksi Prysmian Group on tuonut älyn myös kaapeleihin.
– Älykaapelin sisällä oleva RFID-siru välittää kaapelin tiedot suoraan pilvipalveluun. Tarvittava asennusdokumentaatio syntyy automaattisesti, samaa tahtia töiden kanssa. Pilvipalveluun välittyy muun muassa tieto siitä, kuinka paljon kaapelia päivän aikana on asennettu. Saneerauskohteissa, joihin on jo aiemmin asennettu älykaapeleita, asentaja näkee nopeasti, mitä kaapeleita kohteessa on ja miten ne on kytketty.
Anttonen nostaa mielenkiintoisina tulevaisuuden mahdollisuuksina esiin myös virtuaalitodellisuuden ja täydennetyn todellisuuden. Täydennetyssä todellisuudessa henkilö, joka käyttää vaikkapa virtuaalikypärä, näkee reaalimaailman lisäksi kypäränsä visiiriin tuotuja keinotekoisia elementtejä.
– Periaatteessa virtuaalikypärää käyttävä asentaja voisi nähdä tarkasti vaikkapa missä älykaapelit seinän sisällä kulkevat. Rakenteita tarvitsisi purkaa vähemmän kuin aikaisemmin.
Anttosen mukaan Prysmian Group haluaa ottaa rohkeasti käyttöön uusia ratkaisuja. Hän kuitenkin huomauttaa, että IoT:n ja siihen liittyvän uuden teknologian kehittäminen vaatii myös laajaa eri alojen välistä yhteistyötä.
– Kuuntelemme tarkasti asiakkaidemme toivomuksia ja ideoita, ja pyrimme jatkuvasti löytämään uusia ajatuksia ja näkökulmia, jotka voivat viedä rakennusteollisuutta ja muita teollisuudenaloja eteenpäin.
Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Prysmian Group